Σελίδες

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Από το βοριά, στο νοτιά

Κυριακή, 22 Μαρτίου

Ελαφροπατώντας έρχεται η άνοιξη για να μη μας τρομάξει με την αφρικανική της χρυσόσκονη και την πούμε άσχημη. Από χθες άρχισε το αλισβερίσι με το χειμώνα που ετοιμάζει την αποχώρησή του. Πρώτα  άλλαξε ο άνεμος. Ο κρύος βοριάς και η σπασμένη συννεφιά της εβδομάδας που πέρασε έδωσαν τη θέση τους σε έναν επίσης κρύο νοτιά και σε μια απατηλή και επικίνδυνη για ιώσεις λιακάδα. Και σιγά-σιγά όλα άρχισαν να αλλάζουν προς το θολερότερο. Η σημερινή άτονη συννεφιά με φανερό το φορτίο σε σκόνη έφερε μια σύντομη και ασήμαντη βροχή της τάξεως του 1 χιλιοστού. Και το απόγευμα που συρρικνώθηκαν τα σύννεφα φάνηκε το ηλιοβασίλεμα με τα όμορφα αλλά εφήμερα χρώματά του. Η σκόνη μάλλον ήλθε για να μείνει για λίγες μέρες και κάτι μου λέει ότι ο νοτιάς θα έχει έχει άγριες διαθέσεις στη συνέχεια. Ίσως όμως ο χειμώνας να μην έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.


 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κοιτάζοντας τον ουρανό

Παρασκευή 20 Μαρτίου

Μια ακόμη μέρα όψιμου χειμώνα με το βοριά να ξυρίζει παρασύροντας τα σύννεφα που δεν έλειψαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πάνω από την Αττική. Στη βόρεια Ελλάδα χιόνισε και το κρύο ήταν αισθητό παντού αλλά η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα ήταν περισσότερο αισθητή στις προσήνεμες στο βοριά ανατολικές περιοχές της χώρας. 

 <


Ο ψυχρός επίλογος του χειμώνα, μια μέρα πριν την εαρινή ισημερία, οφείλεται στις ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

http://www.met.fu-berlin.de



Ωστόσο τα διαστήματα ηλιοφάνειας ήταν αρκετά ώστε να μπορέσουν οι εραστές της αστρονομίας (και όχι μόνο) να παρατηρήσουν το φαινόμενο της  ηλιακής έκλειψης. Έτσι ο χθεσινός ουρανός ικανοποίησε ταυτόχρονα όλους τους εραστές της ουρανοσκόπησης, (αστρονόμους, μετεωρολόγους, μετεώφιλους κλπ.)

Περιμένοντας να ανοίξουν τα σύννεφα στουν ουρανό της Αθήνας
Φωτο:
Nikos Libertas / SOOC Πηγή: www.lifo.gr
Nikos Libertas / SOOC Πηγή: www.lifo.gr
Nikos Libertas/SOOC, πηγή: http://www.lifo.gr

Η έκλειψη του ηλίου όπως φαίνεται από την Ελλάδα
© 2015  Eirini Vatikioti photography. (στο: flickr)


Η έκλειψη του ηλίου από δορυφόρο (Πηγή: NASA Goddard)





Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Βοριαδάκι και σύννεφα

Τρίτη, 17 Μαρτίου

Με αρκετά σύννεφα και ενισχυμένο βοριά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα που είναι πιο κρύα από την προηγούμενη. Σήμερα Τρίτη, η μέρα δείχνει πιο βαριά με με μεγαλύτερη και περισσότερο στρωματόμορφη νεφοκάλυψη και το βοριά να φυσάει με την ίδια ένταση. Τελευταίοι λεονταρισμοί του χειμώνα; Ίσως, αν κρίνουμε από τα ρόδινα χρώματα της ανατολής σύμφωνα με τη λαϊκή μετεωρολογία.



Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τελειώνει η Κυριακή

Κυριακή, 15 Μαρτίου

Κυριακάτικη λιακάδα που πολλοί θα την πουν "άνοιξη" και "χαρά θεού" αλλά για μένα, ουρανός χωρίς τα στολίδια του, τα σύννεφα και χωρίς τα γαλανά χρώματα της διαύγειας, "χαρά θεού" δεν είναι. Μια πινελιά από θύσανο ή  καλοζυγυσμένο contrail  και λίγα υπολείμματα από σωρείτες, το ομόρφυναν το ηλιοβασίλεμα.






Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μετά τη βροχή

Σάββατο, 14 Μαρτίου

Σάββατο πρωί, μετά τη βροχή καθώς διαλύονται τα σύννεφα και ο ήλιος πασχίζει να στεγνώσει τη γη.


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Παρασκευή, 13 Μαρτίου

Βρέχει.

Είναι η μόνη λέξη που περιγράφει καλύτερα την ημέρα. Μια λέξη που περικλείει μέσα της ...
Το βαρύ συννεφιασμένο ουρανό που έχει γίνει ένα με τη γη. 
Το φως της ημέρας που αλλάζει συνεχώς, εγκλωβισμένο σε μια γκάμα μελαγχολική.
Τις σταγόνες που αναπηδούν ασταμάτητα στην άσφαλτο φτιάχνοντας μικρές και μεγάλες φυσαλίδες
Τη "μεταλλική" μυρωδιά του βρόχινου νερού που κυλάει άφθονο στις άκρες των δρόμων, και χάνεται μουρμουρίζοντας μονότονα μέσα στις σχάρες της αποχέτευσης αποχαιρετώντας πίσω του λογιών-λογιών φύλλα, κλαδιά και σκουπίδια που το συνόδευαν στο σύντομο ταξίδι του πάνω στο έδαφος.
Την παγερή αγκαλιά της υγρασίας που τρυπώνει παντού διαπερνώντας το σώμα μας στοχεύοντας τα βάθη της ψυχής μας.
Την ανάγκη για σπιτική θαλπωρή, γαλήνη, ακόμη και ενδοσκόπηση θυμίζοντάς μας πράγματα πολύτιμα που στην στεγνή καθημερινότητά μας έχουμε ξεχάσει.



Η βροχερή Παρασκευή, αποτέλεσμα ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο, ίσως αποδειχτεί για την περιοχή μου μία από τις πιο βροχερές μέρες, αν όχι του χειμώνα, τουλάχιστον του Μάρτη πριν  η άνοιξη κάνει θριαμβευτικά και αναπόφευκτα την εμφάνισή της. Ήδη τα δέντρα έχουν μπουμπουκιάσει εν μια νυκτί.

Το "σύννεφο που έφερε βροχή" φαίνεται στο timelapse βίντεο των δορυφορικών εικόνων της ημέρας.




Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τετάρτη 11 Μαρτίου

Μεταβολή  του καιρού και αλλαγή του ανέμου. Έπιασε πάλι νοτιάς. Ψυχρός νοτιάς από εκείνους που υπόσχονται βροχή. Τα σύννεφα φούσκωσαν στα γύρω ορεινά και ιδιαίτερα στα δυτικά και βόρεια. 

Εικόνες του ορίζοντα το σούρουπο:







Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Δευτέρα 9 Μαρτίου

Ψυχρές αέριες μάζες στον ελλαδικό χώρο, διατηρούν την κακοκαιρία στη βόρεια χώρα και τα χιόνια στα ορεινά, ενώ το κρύο και η συννεφιά θυμίζουν Δεκέμβρη.
Ο ουρανός της Αθήνας το απόγευμα:





Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Κυριακή 8 Μαρτίου

Χειμωνιάτικο δειλινό με όμορφα χρώματα πάνω από το Αιγάλεω. Ο ουρανός της Κυριακής, ήταν ένα από τα τελευταία "δώρα" του χαμηλού Anton, που μετά από το θυμωμένο του ξέσπασμα στην Ιταλία και στα δυτικά Βαλκάνια κι αφού έφερε και στα μέρη μας ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες, αποσύρθηκε και άφησε πίσω του έντονη τη παρουσία του χειμώνα.


Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Σάββατο 7 Μαρτίου

Η μέρα ξημέρωσε σκοτεινή και βροχερή. Τα σύννεφα είχαν καταπιεί τον Υμηττό  και στους πρόποδες σχεδόν σέρνονταν στο έδαφος. Ισχυρή η βροχή, χωρίς ηλεκτρικά. έδειχνε σαν να μην ήθελε να σταματήσει. Όμως κάποια στιγμή άνοιξε ο ουρανός. Ο καιρός, ωστόσο,  δεν είχε εξαντλήσει τα σενάριά του που προέβλεπαν την αποχώρηση του νοτιά και τη σταδιακή επικράτηση του βοριά με το κρύο και τα χιόνια στα βουνά και στα πεδινά της βόρειας χώρας.

Ο πρωινός ήχος της βροχής:


 
Σταμάτησε ο νοτιάς, ο Σαρωνικός γαλήνεψε

Η χιονισμένη Αστράκα από την κάμερα στο Πάπιγκο


Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Παρασκευή 6 Μαρτίου

Το βαρομετρικό χαμηλό Anton που σάρωσε την Ιταλία επηρεάζει ήδη με φαινόμενα την Ελλάδα.
Στην Αργυρούπολη η βροχή άρχισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και κάπου ακούστηκε και μια βροντή. Το μέτωπο των καταιγίδων πέρασε ανατολικότερα.


Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τρίτη, 3 Μαρτίου

Καθώς προχωράμε ημερολογιακά προς την άνοιξη, τα δειλινά αποκτούν ενδιαφέρον.
Φευγαλέα χρώματα του δειλινού σήμερα:



Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Κυριακή 1 Μαρτίου

Πέρασε το μέτωπο καιρού και πίσω του ήλθαν οι δυτικοί άνεμοι, αυτοί που βάφουν τον αττικό ουρανό με όμορφα χρώματα. Αν προσθέσουμε στο μίγμα και κάποια περαστική μπόρα τότε το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό!